keskiviikko 4. heinäkuuta 2007

Muistisaannoista

Alan vahitellen hahmottaa Prahaa, ainakin helppoja reitteja. Tahan mennessa tosin olemme lahinna kulkeneet koulun ja majapaikkamme Vetrnikin valia {ratikka 18, ei vaihtoja} kaikensortin ohjelma ja alkujutut on vieneet aika paljon aikaa ja voimia. Jonain iltapaivana ajattelin lahtea tarkemmin tutustumaan keskustan alueeseen kavellen, ehka yksin. Kolme paivaa melko tiivista yhdessaoloa on miulle melkein jo liikaa. Sosiaalisuus on yliarvostettua.

Miulla on fiksaatio tehda muistisaantoja junalipun vaunun ja paikan numeroista. Jyvaskylasta Helsinkiin tullessa oli helppoa, ensimmainen patka meni luvuilla 53 ja 8 {5 plus 3 on kahdeksan} ja 6 ja 17 {7 miinus 1 on 6}. Tein eilen automaattisesti muistisaannon huoneeni numerosta, 3 plus 3 on 6. 336. Pelottavaa.

Uuden kielen oppiminen on vahan vasyttavaa, etenkin kun paassa ei ole juurikaan mitaan vanhaa, mihin uutta edes jollain logiikalla yhdistaa. Meidan ryhmassa on pari puolalaista, joiden oma kieli auttaa jo huomattavasti tsekin oppimisessa, se masentaa etenkin yhta saksalaista. Mie tuun toimeen, oon ehka tottunu opiskelemaan kielia jo jossain maarin. Suomalaisena on vahan pakko.

Yhden muistisaannon sentaan keksin muistuttamaan verbien paatteista me- ja te-muodoissa, ne kun on me ja te. Jee.

5 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Ahojky! Puolalaisilla saattaa olla vielä tässä vaiheessa helppoa, mutta pidemmälle mentäessä liian samanlainen äidinkieli voi alkaa haitata tsekin oppimista. Tai sitten ei, mutta rationaalinen rohkaisu voi joka tapauksessa auttaa epätoivoista saksalaista.

Keskustaan, tai lähinnä Stare mestoon ja Mala stranaan, onkin paras tutustua kävellen. Suosittelen kuitenkin välttämään katuja Karlova, Melantrichova ja Nerudova... tai ainakin varautumaan henkisesti turismustungokseen. Sivussa on aina väljempää ja eksyminen kannattaa! Haluatko muita vinkkejä näiden itsestäänselvyyksien lisäksi vai säilytätkö mielummin löytämisen ilon?

Leenukka kirjoitti...

Das ist die Wirklichkeit: Turismusho:lle on koettu, Kaarlen silta maanantaina klo 16. Varmaan parhaat ajat hinata noita katuja ja kaarlen sillan maisemia on joskus aamuvarhain. Eilen paadyttiin jollekin viehattavalle pienemmalle kadulle, jonka varrella oli antiikki- ja second hand-liikkeita. Sinne pitaa koittaa loytaa uudestaankin.

Loytamisen ilo on iloista jaloin, mutta on jos siulla on kullanarvoisia vinkkeja, niin warum nicht :)

Hanna kirjoitti...

Juu, varhain aamulla, ja linnalle kannattaa mennä myös myöhään illalla, sieltä on tosi hienot näkymät.

Turismushöllen ahdistaessa hyviä pakopaikkoja on ainakin Klementinumin sisäpiha, Frantiskanska zahrada (Vaclavske namestin lähellä) ja Mala stranan puolen puistot: Kampa, Vojanovy sady, Valdstejnska zahrada.

Jos muuten kaipaa vaihteeksi jotain muuta kuin tsekkiläistä pubiruokaa, niin vanhassa kaupungissa on Tynska-kadulla (siinä aukion lähellä) hyvä ja halpa intialainen kasvisravintola, Beas Dhaba.

Mamma kirjoitti...

Hej Leenukka!
Du kan hjälpa litet denna tyska flickan eller pojken och prata tyska med dem. Du kan ju också detta språket. Men glöm inte hemsvenska! Det är hemskt roligt att läsa ditt blogg. Men jag undrar, är det så nödvändigt att lära sig att dricka öl.
Har det så bra där i Praha. Njuta och trivs där. Jag njutar här i Finland, jag börjar ju sommarjobbet om en vecka.
ö.Mamma

Leenukka kirjoitti...

Hej mamma!

Man maste ju lara sig leva som urfolket. Det heter ju kultur :)

Ha det so roligt i din sommerjobb!